- Rusland gaat volgend jaar zeker 40.000 ambtenaren ontslaan, schrijft de Russische krant Kommersant.
- De ontslagen stonden al langer gepland, maar werden opgeschort door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne.
- De bezuinigingen zouden meer ruimte moeten creëren op de Russische arbeidsmarkt, waar een tekort aan werknemers heerst.
- Lees ook: Russische economen en ondernemers voorzien tegenwind voor economie in 2025
Rusland zal volgend jaar naar verwachting minstens 40.000 overheidsfunctionarissen ontslaan, dat schrijft de Russische krant Kommersant.
De Russische president Vladimir Poetin heeft vorige maand regionale afdelingen van overheidsinstanties bevolen om het personeel vóór juli 2025 met 10 procent te laten inkrimpen, aldus de krant.
De ontslagen zouden al veel eerder gepland zijn, maar werden enkele jaren uitgesteld vanwege de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie.
Volgens Kommersant zijn de bezuinigingen bedoeld om het ambtenarenapparaat efficiënter te maken en de salarissen van het bestaande personeel te verhogen. Uit de officiële loonstatistieken van Rusland, die in januari werden gepubliceerd, bleek dat de lonen in de particuliere sector vorig jaar met 8 tot 20 procent zijn gestegen.
Tekorten op arbeidsmarkt in Rusland
De bezuinigingen op het ambtenarenapparaat zouden ook meer mensen toelaten tot de Russische arbeidsmarkt, die een groot tekort aan werknemers heeft door de oorlog in Oekraïne.
Volgens een schatting van het Instituut voor Economie van de Russische Academie van Wetenschappen had Rusland eind 2023 een record tekort van 5 miljoen werknemers.
De Russische beroepsbevolking is flink uitgedund, omdat veel jongen mannen vechten Oekraïne en flink wat Russen zijn gevlucht, nadat Poetin een grote mobilisatie uitvoerde om meer soldaten te werven.
Rusland heeft al arbeidsmigranten aangetrokken en zich tot gevangenisarbeid gewend om de beroepsbevolking aan te vullen, maar dat zijn geen duurzame oplossingen voor het bevolkingsprobleem, blijkt uit een onderzoek van Harley Balzer, hoogleraar aan de Georgetown University in Washington.
Vorig jaar waarschuwde gouverneur Elvira Nabiullina van de Russische centrale bank, dat een voortdurende uitputting van de beroepsbevolking een bedreiging zou vormen voor de Russische economische groei.
Tot nu toe heeft de Russische economie zich echter staande weten te houden, deels dankzij de hoge oorlogsuitgaven, die de groei hebben gestimuleerd. Dit is wel gepaard gegaan met stijgende inflatie en hoge rentes.
De inflatie bedroeg in september 9,8 procent en aardappelen, een essentieel ingrediënt van het Russische dieet, zijn dit jaar 64 procent duurder geworden.
Rusland zal naar verwachting in 2024 omgerekend 140 miljard dollar kwijt zijn aan defensie-uitgaven en in 2025 zo'n 145 miljard dollar, of wel 6,3 procent van het nationaal inkomen.